Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas

Na de dood van de prominente Palestijnse activist Nizar Banat trekken Palestijnen al dagen woedend de straat op tegen de Palestijnse Autoriteit. De onrust wakkert de populariteit van Hamas aan.

The post Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas appeared first on Al-Shabaka.

Voor de vijfde dag op rij protesteren de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever tegen de Palestijnse Autoriteit (PA), het bestuur van de regio. De jongste dagen kwam het tot zware botsingen in Hebron en Ramallah. De demonstranten gooiden met stenen en de massaal uitgerukte Palestijnse politiemacht antwoordde met traangas.

De protesten begonnen donderdag, na de dood van de charismatische 43-jarige criticus Nizar Banat. Hij stierf na een arrestatie door agenten van de Palestijnse veiligheidsdiensten. Velen eisen het ontslag van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Donderdag in de vroege ochtend drongen een dozijn agenten de verblijfplaats van Banat binnen. Volgens zijn familie kleedden de agenten hem uit, spoten ze pepperspray in zijn gezicht en sloegen ze hem meermaals met stalen staven. Op gelekte beelden van een bewakingscamera is te zien hoe ze Banat wegslepen en in een auto duwen. Twee uur na de inval kreeg zijn familie het bericht dat hij was overleden.

Banat is een bekende criticaster van de Palestijnse Autoriteit. Op zijn populaire Facebook-profiel beschuldigde hij het bestuur - inclusief Abbas - van corruptie, mensenrechtenschendingen en ‘de lange arm van Israëls bezettings- en apartheidsbeleid’ te zijn.

Banat was ook kandidaat op een lijst van onafhankelijken bij de Palestijnse parlementsverkiezingen die in mei hadden moeten plaatsvinden, maar voor onbepaalde tijd werden uitgesteld door Abbas. Twee derde van de Palestijnen gelooft dat Abbas de verkiezingen vooral uitstelde omdat hij bang was voor de uitslag, minder omdat Israël de verkiezingen in Oost-Jeruzalem verbood.

Hamas

Na Banats dood braken onmiddellijk protesten uit. De menigte zwaait al dagen met Palestijnse vlaggen en foto’s van de criticus, en eist een einde van het 16-jarige bewind van Abbas. Officiële cijfers over de opkomst zijn er niet. De Palestijnse veiligheidsdiensten proberen de demonstraties hardhandig te beëindigen. Volgens meerdere getuigen krijgen journalisten niet de kans om aan verslaggeving te doen en worden vrouwelijke demonstranten seksueel geïntimideerd.

Fadi Quran, campagnedirecteur bij Avaaz, leidt de protesten in Ramallah. ‘Ons doel is gerechtigheid voor Banat, de afzetting van president Abbas, verkiezingen en hervormingen', zegt hij vanuit Ramallah. Volgens Quran zijn de protesten een teken dat de leiding van de Palestijnse Autoriteit op instorten staat. ‘Als we de vrije meningsuiting niet beschermen en de Palestijnse Autoriteit niet ter verantwoording roepen, zijn alle Palestijnen in gevaar.’

Het is niet de eerste keer dat de Palestijnse Autoriteit in opspraak komt voor het brute optreden tegen critici. In 2018 documenteerde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de martelingen in Palestijnse gevangenissen.

Zeker de jongste maanden krijgen politieke tegenstanders het hard te verduren. Dat is geen toeval. Na de elfdaagse oorlog tussen Hamas en Israël piekt de machtsstrijd in de Palestijnse politiek. Na de oorlog in mei verstevigde Hamas, de baas van de Gazastrook, zijn moreel gezag en sympathie bij de Palestijnen, ook die op de Westelijke Jordaanoever. Velen verwijten de Palestijnse Autoriteit geen verhaal te hebben tegen Israël. Uit een peiling van het Palestinian Center for Policy and Survey Research blijkt dat een meerderheid van de Palestijnen vindt dat Hamas het meer verdient om het Palestijnse volk te leiden, en dus niet de partij Fatah van Abbas.

‘Hamas voelt zich de winnaar van de oorlog en de PA verliest legitimiteit’, zegt Alaa Tartir, onderzoeker bij de Palestijnse denktank Al-Shabaka, aan De Tijd. ‘Haar hardhandige optreden toont aan hoe nerveus de Palestijnse Autoriteit is.'

The post Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas appeared first on Al-Shabaka.


This content originally appeared on Al-Shabaka and was authored by Alaa Tartir.


Print Share Comment Cite Upload Translate Updates

Leave a Reply

APA
Alaa Tartir | Radio Free (2021-09-21T01:55:11+00:00) » Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas. Retrieved from https://www.radiofree.org/2021/06/29/palestijnse-demonstranten-eisen-vertrek-palestijns-president-abbas/.
MLA
" » Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas." Alaa Tartir | Radio Free - Tuesday June 29, 2021, https://www.radiofree.org/2021/06/29/palestijnse-demonstranten-eisen-vertrek-palestijns-president-abbas/
HARVARD
Alaa Tartir | Radio Free Tuesday June 29, 2021 » Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas., viewed 2021-09-21T01:55:11+00:00,<https://www.radiofree.org/2021/06/29/palestijnse-demonstranten-eisen-vertrek-palestijns-president-abbas/>
VANCOUVER
Alaa Tartir | Radio Free - » Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas. [Internet]. [Accessed 2021-09-21T01:55:11+00:00]. Available from: https://www.radiofree.org/2021/06/29/palestijnse-demonstranten-eisen-vertrek-palestijns-president-abbas/
CHICAGO
" » Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas." Alaa Tartir | Radio Free - Accessed 2021-09-21T01:55:11+00:00. https://www.radiofree.org/2021/06/29/palestijnse-demonstranten-eisen-vertrek-palestijns-president-abbas/
IEEE
" » Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas." Alaa Tartir | Radio Free [Online]. Available: https://www.radiofree.org/2021/06/29/palestijnse-demonstranten-eisen-vertrek-palestijns-president-abbas/. [Accessed: 2021-09-21T01:55:11+00:00]
rf:citation
» Palestijnse demonstranten eisen vertrek Palestijns president Abbas | Alaa Tartir | Radio Free | https://www.radiofree.org/2021/06/29/palestijnse-demonstranten-eisen-vertrek-palestijns-president-abbas/ | 2021-09-21T01:55:11+00:00
To access this feature you must login or create an account.